Resultats de la enquesta

Les interpretacions que hem realitzat són segons les hipòtesis i els objectius plantejats en un primer moment, per tal d’ampliar el coneixement que té la població vers el món de l’exclusió social i la població sense sostre.

Els resultats que Google Docs ens ha proporcionat, ens faciliten la informació que nosaltres volíem aconseguir. En aquest sentit, exposem detalladament el contingut de l’enquesta amb relació a les variables que hem proporcionat, per tal que la ciutadania contesti segons la seva opinió i coneixement vers l’àmbit que tractem en el nostre treball i projecte de web social.

En primer lloc, la mostra que ha participat en la obtenció de la informació ha sigut un total de 57 persones. Aquestes persones van col·laborar gràcies a la dinamització del blog en diverses xarxes socials. En aquest sentit, nosaltres vam proporcionar informació del blog i la població va col·laborar molt positivament per a que nosaltres obtinguem la informació que necessitàvem. Segons el gènere que ha participat, podem dir que la participació més activa és per part del gènere femení ja que són 46 les persones que han participat, a diferència del gènere masculí que són 11 persones. En aquest sentit la participació ha sigut d’un 80,7% per part de les dones i d’un 19,3% per part dels homes.


El volum de participació segons l’interval d’edat ha estat de:

*      Amb un 63 % (36 persones) ha estat població de 10 a 20 anys.
*      Amb un 26% (15 persones) ha estat població de 20 a30 anys.
*      Amb un 7%  (4 persones) la població ha estat de 30 a 40 anys.
*      Amb un 2 % (1 persona) ha estat de 40 a 50 anys.
*      Persones de més de 50 anys ha estat un 2% (1 persona).



La nacionalitat de la població que ha participat en l’enquesta ha estat de:
*      Un 72% (41 persones) espanyoles.
*      Un 28% (16 persones) han contestat ser catalanes.

En aquest apartat podem comprovar com es reflexa el problema del sentiment nacionalista de cada persona per la seva ideologia social.

Pel que fa al nivell d’estudis de la població participant:
*      El 47% (27 persones) tenen estudis universitaris.
*      El 46 % (26 persones) tenen estudis secundaris.
*      El 5 % (7 persones) té altres tipus d’estudis.
*      El 2 % (1 persona) té estudis primaris.

En relació al nostre primer objectiu, volíem saber el coneixement que té la societat sobre l’exclusió social i la població sense sostre. Així doncs, mitjançant la realització de diversos ítems vam obtenir la següent informació i podem afirmar que:

*      El 99% de les persones han sentit parlar de la realitat social.
*      En referència a la conscienciació que la societat té sobre l’exclusió social i la pobresa podem dir que un 7 % (4 persones) afirma que aquesta  és conscient; un 63% (36 persones) considera que ho és a vegades i  un 30% (17 persones) ens diu que no ho és.
*      Volíem saber si la població coneixia algun cas particular d’exclusió social i població sense sostre en l’entorn proper i un 53% (30 persones) ens afirmen que coneixen algun cas, a diferència d’un 46% (26   persones) que ens diuen que no coneixen cap cas en aquesta situació. Una persona ens va respondre al qüestionari les dues opcions alhora. Per aquest sentit, aquest resultat particular el donem invàlid.
*      Segons el grau de coneixement vers el concepte d’exclusió social un 65% (37 persones) afirmen que sí, un 32% (18 persones) té dubtes sobre aquest concepte i un 2% (1 persona) ens diu que no té clar el concepte d’exclusió social. Com en el cas anterior ens trobem en què una persona ens afirma que sí coneix el concepte, però encara i així té dubtes. Interpretem aquest resultat vàlid i l’incloem al grup de persones que ens diuen que tenen dubtes. Així doncs els resultat és 33% (19 persones) que tenen dubtes sobre el concepte.

El segon objectiu que volíem saber és obtenir informació sobre el que creu la població sobre quins dels diversos perfils de persona poden estar perjudicats per l’exclusió social i la pobresa:

*      El resultat ens diu que, un 32% (18 persones) el perfil perjudicat és la immigració; un 5 % (3 persones) són persones que es troben en situació d’atur; cap persona afirma que la població de més de 45 anys pot ésser afectada; un 2% (1 persona) creu que les dones amb càrregues familiars són les perjudicades; cap persona afirma que la població de més de 65 anys pot ésser afectada i per últim un 61% (35 persones) afirma que tots podem estar predisposats a formar part del col·lectiu de l’exclusió social i la pobresa.

El tercer objectiu que volíem saber era l’opinió de la població sobre les diverses causes desencadenants de l’exclusió social i la població sense sostre. Els resultats ens diuen que:

*      Un 77% (44 persones) afirma que la situació no és responsable de la persona, si no que li ve predisposada per factors interns i externs de la persona. En canvi un 23% creu (13 persones) creu que és una situació responsable de la persona que presenta aquesta situació.
*      El 70% (40 persones) ens diu que coneix les causes principals per arribar a la situació de l’exclusió social i sense sostre; en canvi un 30% (17 persones) ens diuen que no les coneixen.
*      Les principals causes desencadenants de la situació de l’exclusió social i població sense sostre segons el coneixement de la població són degudes a la confluència de varies d’elles alhora (pèrdua de treball i d’habitatge; d’una situació econòmica precària; problemes familiars i/o violència, físics i/o mentals; l’exili i/o sortida de centres penitenciaris i altres causes no identificades) amb un 72% de les persones que han contestat. Un 53% opina que és degut a una situació econòmica precària i per últim, un 47 % afirma que és degut a la pèrdua d’habitatge.

En referència al nostre quart objectiu,   volíem obtenir informació sobre la opinió del treball que efectua els Serveis Socials i la  qualificació que dóna la ciutadania sobre els serveis disponibles per a les persones que es troben en aquesta realitat:

*      Amb un 63% (36 persones) la població coneix les tasques que poden portar els Serveis Socials, a diferència d’un 37% (21 persones) que desconeix les funcions d’aquests tipus de prestacions.
*       Altre aspecte que volíem conèixer en profunditat era l’accés en aquests serveis per part de la població. El 18% (10 persones) considera que tots aquests serveis són de fàcil accessibilitat. Un 81% (46 persones) afirma que únicament són accessibles alguns tipus de prestacions i per últim, un 2% (1 persona) afirma que el seu accés no és gens fàcil, al contrari.
*      En referència a les ajudes prestades per part dels Serveis Socials, un 39% (22 persones) creu que és insuficient; un 23% (13 persones) creu que aquesta és suficient; un 32% (18 persones) opina que l’ajuda és bona i per últim un 7% (4 persones) considera que la prestació és molt bona.
*      Per altra banda ens interessava conèixer el valor que les persones li donaven a l’actuació dels Serveis Socials. Un 2% (1 persona) valora molt negativament l’actuació dels Serveis Socials; un 16% (9 persones) ho considera negativament; un 53% (30 persones) diu que l’actuació és suficient; un 28% (16 persones ) afirma que l’actuació és bona i un 2% (1 persona) diu que l’ajuda és molt bona.
*      En quant  a si és milloraria l’actuació per part dels Serveis Socials, el 93% (53 persones) ens fa saber que algunes actuacions s’han de millorar. La resta 7% (4 persones) considera que totes les prestacions s’han de millorar.
*      En relació a la necessitat de intervenció per part de la institució en el context, el 51% (29 persones) al·lega que s’ha de intervenir  de manera immediata; un 19% (11 persones) creu que ho ha de fer a curt termini; un 21% (12 persones) proposa una intervenció a mig termini i per últim un 9% (5 persones) creu que s’ha d’intervenir a llarg termini.

Com a últim objectiu ens interessava aprofundir i saber la opinió que té la població vers la relació entre la crisi econòmica i les ajudes vigents:

*      Les persones van afirmar amb un 81% (46 persones) que la crisi econòmica actual afecta a la proporció d’ajudes disponibles per a la població, a diferència d’un 19% (11 persones) que consideren que la crisi no perjudica de forma negativa en aquestes prestacions.

            5.1.- Síntesi dels resultats d’acord amb els objectius plantejats

Considerem que la gran major de la població ha sentit parlar de l’exclusió social i que és conscient de la realitat social. Tanmateix moltes d’aquesta població afirma que coneix algun cas particular de exclusió social.

Moltes de les persones afirmen que tots estem predisposats a formar part del col·lectiu de l’exclusió social. Per altra banda, també creuen que el col·lectiu immigrant és el perfil més perjudicat.

Una gran part de la població creu que les causes són degudes a factors externs i interns de les persones. Tanmateix la gran majoria ens fa saber que coneix les causes principals determinants de l’exclusió social i la població sense sostre, i són degudes a la confluència de varies causes alhora. Cal dir que la societat creu que una de les principals causes que afecta en aquest col·lectiu, és la situació econòmica precària i la pèrdua de l’habitatge.

Pel que fa als Serveis Socials, podem dir que moltes persones coneixen les tasques que realitza aquesta institució. Per altra banda,  consideren que solament algun tipus de prestació són de fàcil accés i que aquestes prestacions han de millorar.  La valoració que fa la població vers aquestes ajudes és suficient encara que moltes persones creuen  que la intervenció s’ha de portar a terme de manera immediata.

Degut a l’actual situació econòmica que presenta el país, moltes persones creuen que aquesta crisi perjudica de manera negativa a la proporció de les ajudes per  a la població.

Gràcies a la realització dels diferents objectius prèviament establerts i al formulari realitzat, hem pogut esbrinar amb més detall sobre el coneixement per part de la població de la realitat social que hi ha actualment a la societat, és a dir, aprofundir en el 4rt món, el tercer món dins del primer món.