Exclusió social

El concepte d'exclusió social és defineix com una situació concreta a causa d'un procès dinàmic d'acumulació, superposició i/o combinació de diversos factors de desavantatge o vulnerabilitat social que pot afectar a persones o grups, generant una situació d'impossibilitat o dificultat intensa d'accedir als mecanismes de desenvolupament personal, d'inserció social comunitària i als sistemes preestablerts de protecció social.

Va començar a utilitzar-se el terme d'exclusió social a França a la dècada dels seixanta per referir-se a un tipus, bastant imprecís, de la pobresa. Des de la dècada dels vuitanta s'observa en les societats europees un augment del nombre de ciutadans que es troben en situació precària, el què s'ha denominat com la nova pobresa o quart món, el tercer món dins del primer món. Aquesta nova pobresa es caracteritza per l'atur de llarga durada, als índexs d'atur juvenil, la concentració de població a les barriades perifèriques de les ciutats (sovint són conflictives) i tenen un component clar d'un increment de persones sense llar ni habitatge fix, i augment de les families monoparentals a càrrec de dones.

Tots aquests processos són a conseqüència de profundes transformacions econòmiques i socials que inclouen no només l'augment de l'atur, sinó també una creixent inestabilitat de la família, un augment de l'aïllament social i una ruptura dels sistemes de vincles socials.



Les causes d'aquest creixement de les persones sense llar són diverses, però les més significatives són les de tipus material, ja sigui per la pèrdua de treball o d'habitatge o per una situació econòmica precària, les de tipus relacional, tant problemes familiars, violència en l'habitatge o l'aïllament. Seguidament hi ha les de tipus personals, tant problemes físics o mentals, i per últim, les de tipus institucional, ja sigui la sortida de la presó o d'exili.

FACTORS DE L'EXCLUSIÓ SOCIAL

El concepte d’exclusió social pretén ampliar el marc d’anàlisi i passar de la consideració de la pobresa com a condició que s’ha de resoldre per mecanismes redistributius, a una nova i millor comprensió de la pobresa com a dinàmica relacional. En la pobresa, l’èmfasi fa referència als recursos materials, mentre que en l’exclusió social es fa també èmfasi a la múltiple depravació que resulta d’una falta d’oportunitats personals, socials, polítiques i econòmiques.


El concepte d’exclusió social comprèn diverses carències d’oportunitats, com són les personals, les socials, les polítiques i les econòmiques. Això provoca que l’exclusió social es pugi definir com un procés que nega la participació de les persones en la societat.
El concepte de participació adquireix una gran rellevància com un procés a través del qual es té control sobre les iniciatives, decisions i recursos que afecten a la vida social, política i econòmica, evitant i fent un incís en què la pobresa no és individual, sinó que és a conseqüència d’una sèrie de fets socials.

Actualment el treball és molt precari, fràgil i volàtil, tot i què als últims anys hi havia un creixement econòmic però també un atur i exclusió social considerable. No existeix un causa que expliqui aquestes contradiccions i canvis, encara que s’apunta la actual coincidència de varis factors de la revolució tecnològica, com també la competència de tots contra tots en el mercat mundialitzat. Una de les altres causes que podria explicar aquest fenomen és la flexibilitat i la intensificació del treball, o l’expansió del treball temporal, com ara així la estratificació social dels treballadors. També cal anomenar com a possibles causants d’aquesta situació la presència d’immigrants, que està modificant la grandària i l’estructura de la població i, conseqüentment, la quantitat i qualitat de l’oferta laboral, i els canvis significatius en l’entrada i sortida del mercat de treball.

Als diferents factors d’exclusió social que hi ha comuns tant al medi urbà com al rural, es presenten altres factors en el medi rural, com és la importància de la tradició i la dispersió de la població i de les activitats afavorint el procés de l’exclusió social i desencadenant en les seves conseqüències.

4 comentaris:

Unknown ha dit...

Em sembla molt i molt interessant l'evolució del concepte de pobresa al concepte d'exclusió social que comenteu. Segons el que he entes, el concepte d'exclusió social amplia la visió de la pobresa, per ser vista més enllà dels paràmetres purament ecòmics, fent referència a un procés que es desenvolupa per la coexistència de diferents fenòmens d'ambit social.
Segons el meu punt de vista, l'existència de la dura realitat dels sense sostre de les nostres ciutats, és una manifestació més de les mancances de l'organització humana actual. Penso que la presència massiva insana d'ambició per acumular riqueses en la nostra societat, es quelcom que ajuda a mantenir la pobresa de persones veïnes i païssos sensers. Al respecte penso que cal fer un esforç per estimar i valorar la vida humana, pel damunt de les posesions materials, i fer el possible desde la pròpia àrea d'influència personal per promoure canvis socials, cap a una ètica humanitzadora, que defensi i aseguri una vida digna a les persones. Jo personalment, aquest any 2011 em proposo fer un voluntariat per ajudar a les persones que pateixen exclusió social, i animo a tothom que llegeixi això a fer tot el que pugui, colaborar com a voluntari, o fent aportacions econòmiques a alguna ong que ajudi a aquestes persones a tenir els mínims coberts.! Colaborar en la millora del mon és cosa de tots!!

Unknown ha dit...

Gracies Loli i Salva, perque mitjançant aquest blog que heu creat, m'heu inspirat i motivat per iniciar un voluntariat amb els sense sostre de Barcelona, on visc actualment.

Laura ha dit...

De vegades he vist gent demanant pel carrer perquè passen gana, dormint al terra, patint, i penso: Com han arribat a parar fins aquí? Si fossa algú d'aquests m'agradaria que m'ajudessin i com a bons ciutadans crec que és el que hem de fer. Si no ens ajudem entre nosaltres, qui ho farà? Som persones i com a tals necessitem la prescència per petita que sigui d'algú al nostre cantó, una petita empenta, la qual crec que a molts els ajudaria a ser feliços. Després arribes a casa i no hi tornes a pensar més, però alguns anuncis, aquest blog per exemple, et fa adonar compte de la trista realitat de nou i només el simple fet de comentar-ho, parlar sobre aquest tema, molt interessant per cert, ens anem transmitin les ganes de mouren's, informar-nos, ajudar. Per altra part, qui ens assegura que el dia de demà disposarem d'una casa calenteta i la nevera plena? Nosaltres mateixos podem ser víctima de l'esclusió social, no ho podem saber pas i per desgràcia és una realitat indiscutible. Per això mateix estic a favor dels Serveis Socials i tot tipus d'ajudes relacionades amb aquest tema. Espero que la crisis desperti part de la població i ens fassi actuar d'una manera més radical ja que ens atanssarà al món del carrer, a aquestes persones, que amb una mica d'ajuda podrien millorar les seves condicions de vida si els recordem que els tenim presents i no tot està perdut.
Seguiré atenta cada pas que dongueu.
Estem tots amb vosaltres! Molts ànims! Un petó
Laura

Salva ha dit...

Bé, llegint les vostres aportacions a un mateix sensibilitza de la realitat.

Moltes vegades mentres busco informació sobre la problemàtica social, em paro a pensar en moltes persones i em sento un privilegiat. Encara i així, crec que tots plegats podriem fer molt més del que stem fen en aquests moments.

Hi ha un parell de frases Marta i Laura que m'han cridat l'atenció i crec que són molt autèntiques de la persona que ho realitza.

Parlem de estimar i valorar la vida humana de tots plegats sense distincions, i sobretot, creure en qué poden poden millorar les condicions de la població sense sostre si pensem en ells, tal com vosaltres dieu els tenim presents i hi ha possibilitats de millora. sabem que és un tema bastant extens on les causes la majoria de vegades són externes i per aquests motius hem d'incidir per millorar aquesta realitat en tot el món. Prou de riqueses i més solidaritat.

Gràcies per les vostres reflexions tant acurades i enriquidores.

Us u agraeixo molt.